Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Χάρισαν ζωή σε 10 συνανθρώπους μας


 

Μέσα σε μόλις 4 ημέρες, από τις 26 έως τις 30 Αυγούστου, δύο δότες οργάνων, από το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων και από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΕ.ΠΑ.Γ.Ν.Η.), χάρισαν ξανά τη ζωή σε 10 ασθενείς που περίμεναν για το σωτήριο μόσχευμα.

Την τελευταία πενταετία 37 δότες οργάνων από τα πέντε Γενικά και Πανεπιστημιακά νοσοκομεία του νησιού έχουν χαρίσει ζωή σε πάνω από 90 ασθενείς, με πρωτοπόρο στη Δωρεά, τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΕ.ΠΑ.Γ.Ν.Η. η οποία από το 2007 έως σήμερα είχε 17 δότες οργάνων.

Ειδικότερα, για τις δύο τελευταίες περιπτώσεις, η πρώτη έγινε από το Νοσοκομείο Χανίων, έπειτα από τη διάγνωση του θανάτου 48χρονου άνδρα και τη συναίνεση των συγγενών του στη δωρεά των οργάνων του.

Τις πρώτες κιόλας πρωινές ώρες του Σαββάτου το ήπαρ μεταμοσχευόταν σε ασθενή της κλινικής μεταμοσχεύσεων του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, ενώ οι δύο νεφροί μεταμοσχεύτηκαν σε νεφροπαθείς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών και του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών.

Στη δεύτερη περίπτωση ο 43χρονος δότης οργάνων, από το ΠΕ.ΠΑ.Γ.Ν.Η. επίσης, χάρισε ζωή σε δύο νεφροπαθείς από το Λαϊκό και από τον Ευαγγελισμό, ενώ η καρδιά μεταμοσχεύτηκε στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Οι μεταμοσχευτικές ομάδες έφθασαν στο Ηράκλειο το πρωί της Δευτέρας και ήδη μέχρι το βράδυ της ίδιας μέρας τα όργανα είχαν μεταμοσχευθεί στους πρώτους ασθενείς του Εθνικού Μητρώου υποψήφιων ληπτών οργάνων του Ε.Ο.Μ.

Οι κερατοειδείς και από τους δύο δότες της Κρήτης μεταμοσχεύτηκαν σε ασθενείς με σοβαρά προβλήματα όρασης από την κλινική μεταμοσχεύσεων του ΠΕ.ΠΑ.Γ.Ν.Η.



Το σχόλιο του blog είναι;

 "Η δωρεά οργάνων στην πράξη απαιτεί μεγαλοψυχία και ευαισθησία από την πλευρά της οικογένειας του δότη"



Πηγή : http://www.nooz.gr/greece/xarisan-zoi-se-10-sunan8ropous-mas

Εγγραφή σε αυτό το blog μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου :