Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Συμβάσεις ΕΣΥ με ασφαλιστικές εταιρείες


Σύμβαση συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των 18 μεγαλυτέρων ασφαλιστικών εταιρειών υπεγράφη σήμερα Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου, στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας και θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου.
Στους ασφαλισμένους των εταιρειών διατίθενται συνολικά 560 κρεβάτια αναβαθμισμένων θέσεων στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ στο συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν θα ενταχθούν όσα νοσηλευτικά ιδρύματα δεν έχουν επάρκεια κρεβατιών.

Από την ίδια ημερομηνία θα ισχύσει επίσης το κλειστό νοσήλειο, που σημαίνει ότι το κόστος νοσηλείας για κάθεα ασθενή θα είναι καθορισμένο πριν ακόμα γίνει η εισαγωγή του με βάση τα χαρακτηριστικά της ασθένειας για την οποία θα νοσηλευθεί και την γενικότερη κατάσταση της υγείας του. Συνολικά έχουν καθοριστεί 700 πακέτα κλειστού νοσηλείου. Το μέτρο στοχεύει στον εξορθολογισμό των δαπανών του ΕΣΥ ενώ οι συμβάσεις με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις στα προσδοκώμενα έσοδα από τη σύναψή τους.


Το νοσοκομείο θα αποζημιώνεται από την ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία με βάση τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια, προσαυξημένα κατά 50% εάν ο ασφαλισμένος «καλύπτεται» και από κρατικό ασφαλιστικό φορέα και κατά 20% εάν έχει μόνο ιδιωτική ασφάλιση. Σημειώνεται ότι η τιμολόγηση από τα νοσοκομεία με βάση τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια ξεκινάει καθολικά στα νοσοκομεία από την ερχόμενη Δευτέρα και αποτελεί τον νέο τρόπο «χρηματοδότησής» τους. Τα νοσοκομεία αποζημιώνονται από τα ταμεία, με βάση προσυμφωνημένο αντίτιμο ανά διαγνωστική κατηγορία που περιλαμβάνει όλο το κόστος των πράξεων - εξετάσεων και υλικών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση μιας πάθησης.
H υπογραφή των συμβάσεων έγινε παρουσία του υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδου και στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης με τους διοικητές των νοσοκομείων της χώρας. Απαντώντας στις κατηγορίες για «ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ», ο κ. Λοβέρδος επεσήμανε ότι «κανένα νοσοκομείο που έχει περιορισμό κρεβατιών δεν είναι στο πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι θα αξιοποιηθούν προς οικονομικό όφελος του δημόσιου τομέα κλίνες που μένουν «διαρκώς και αδιαλείπτως» κενές.

Παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς σημείωναν στο nextdeal.gr ότι η υπογραφή της σύμβασης είναι ένα πολύ θετικό γεγονός για τον κλάδο, παρά τα όποια προβλήματα μπορεί να παρουσιάσει στη διαδικασία υλοποίησης τη, τα οποία αναμένεται σταδιακά να εξαλειφθούν.
Πληροφορίες του nextdeal.gr αναφέρουν ότι παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς είχαν το προηγούμενο διάστημα επαφές και με την τρόικα και την ενημέρωσαν για τις όποιες δυσλειτουργίες της σύμβασης.
Σε κάθε περίπτωση η υπογραφή της σύμβασης συνεργασάις ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και δημόσιων νοσοκομείων είναι ένα πολύ θετικό βήμα και αποτέλεσμα πολλών προσπαθειών της ασφαλιστικής αγοράς. Το επόμενο διάστημα μένει να ξεπεραστούν σταδιακά και τα όποια προβλήματα παρουσιασθούν στην πράξη.

Πηγή : http://www.nextdeal.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=8740:συμβάσεις-εσυ-με-ασφαλιστικές-εταιρείες&Itemid=79

Εγγραφή σε αυτό το blog μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου :