Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Πόσα λεφτά δίνουμε στα κόμματα

Μπορεί η έκτη δόση να βρίσκεται (ξανά) στον αέρα, να κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς λεφτά και να κηρυχθεί στάση πληρωμών τις επόμενες μέρες στην χώρα, ωστόσο ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης αναφώνησε σήμερα τη γνωστή ρήση «λεφτά υπάρχουν» αλλά μόνο για τα κόμματα.
Με την υπογραφή που έβαλε σήμερα σε απόφαση ο υπ. Εσωτερικών κατανέμει στα πολιτικά κόμματα το ποσό των 13.504.656 ευρώ, που αντιστοιχεί την δόση του τρίτου τριμήνου του 2011 της κρατικής ενίσχυσης. Βλέπετε, η κυβέρνηση αποφάσισε τελικά να ενισχύσει οικονομικά όλα ανεξαιρέτως τα πολιτικά κόμματα, τα οποία εδώ και καιρό έχουν κηρύξει «στάση πληρωμών», αδυνατώντας να καταβάλουν ακόμη και τα λεφτά των υπαλλήλων τους.
Πως κατανέμεται το προαναφερθέν ποσό ανά κόμμα, σύμφωνα με την απόφαση του αρμοδίου υπουργού;
ΠΑΣΟΚ: 5.436.332,61 ευρώ
ΝΔ: 4.249.890,51 ευρώ
ΚΚΕ: 1.306.274,48 ευρώ.
ΛΑΟΣ: 1.089.378,37 ευρώ.
ΣΥΡΙΖΑ: 972.624,83 ευρώ.
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ – ΠΡΑΣΙΝΟΙ: 450.155,20 ευρώ.
Αξίζει να αναφερθεί πάντως ότι ο κ. Καστανίδης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία η κρατική επιχορήγηση προς τα πολιτικά κόμματα θα μειωθεί περίπου 25%. Μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι η ρύθμιση αυτή θα έχει αναδρομική ισχύ, κάτι που σημαίνει ότι πιθανότατα τα πολιτικά κόμματα δεν θα παίρνουν την τέταρτη δόση για το τέταρτο τρίμηνο του 2011, οπότε αυτομάτως η ετήσια επιχορήγησή τους θα μειωθεί κατά 25%.
Με τα σχεδόν 13,5 εκατ. ευρώ που εκταμιεύονται αναμένεται να πληρωθούν οι υπάλληλοι των κομμάτων, αφού μέχρι και στο κυβερνών κόμμα του ΠΑΣΟΚ χρωστιούνται οι μισθοί του προηγούμενου μήνα εν αναμονή της έκτης δόσης της τρόικας και συνακόλουθα της αποδέσμευσης της κρατικής επιχορήγησης (έτερον εκάτερον αν το τελευταίο έγινε χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η βοήθεια από ΕΕ-ΕΚΤ και ΔΝΤ).
Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι στην περίπτωση που πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα, τα πολιτικά κόμματα θα παίρνουν ένα νέο ποσό, το οποίο αντιστοιχεί στο 30% της εκλογικής αποζημίωσης την οποία λαμβάνουν σε περιόδους εκλογικών αναμετρήσεων. Αλλά σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί ότι όλα σχεδόν τα κόμματα έχουν λάβει τόσο μεγάλα δάνεια από τις τράπεζες, που ουσιαστικά έχουν υποθηκεύσει τις κρατικές επιχορηγήσεις που πρόκειται να λάβουν τα επόμενα χρόνια, οι οποίες όπως προαναφέρθηκε κουτσουρεύονται.

Εγγραφή σε αυτό το blog μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου :