Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Δεν διάβασα το νομοσχέδιο ...


Η δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ότι δεν διάβασε τομνημόνιο πυροδότησε τη λαϊκή κατακραυγή και ανέδειξε με τον πιο ανάγλυφο τρόπομια από τις παθογένειες της Ελληνικής κοινωνίας.
Κανένας δεν διαβάζει ποτέ τίποτα, αλλά όλοι έχουν άποψη για όλα.
Νομίζω πως όλοι γελάσαμε με την δήλωση του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη ότι δεν διάβασετο μνημόνιο αλλά ας μη σταθούμε σε αυτό.
Δεν πιστεύω, άλλωστε, κανείς μας να παραξενεύτηκε ή να πίστευε ότι υπάρχεικάποιος που να έχει διαβάσει το μνημόνιο.
Το διαπιστώνει κανείς εύκολα βλέποντας τα μούτρα των ίδιων των υπουργών πουσοκάρονται με τα μέτρα που καλούνται να βάλουν.
Το πρόβλημα πίσω από την δήλωση είναι το ύφος μικρού παιδιού που είχε οΧρυσοχοϊδης σαν να μας λέει " Έ και, δεν έγινε τίποτα".
Δεν έγινε τίποτα που ένας υπουργός δεν είχε γνώση του τι υπέγραφε, δεν έγινετίποτα που η ζωή μας υποθηκεύτηκε, που οι μισθοί μας εξανεμίζονται, που ηεθνική μας αξιοπιστία έπιασε πάτο.
Ο Χρυσοχοϊδης δεν είναι ο μόνος, ίσως, κατά λάθος ή εσκεμμένα, υπήρξε καιειλικρινής περισσότερο από ότι έπρεπε, ίσως καλύτερο να μην ξέραμε, να νομίζαμεπως η κυβέρνηση διαπραγματεύθηκε όσο καλύτερα μπορούσε, πως έκανε ό, τι ήτανδυνατό, ότι αυτοί οι άνθρωποι, που κάθε σε εκλογική αναμέτρηση τους εμπιστευόμαστετη διακυβέρνηση του τόπου και το μέλλον μας, ήταν σοβαροί, ήταν υπεύθυνοι καιπάλεψαν για ό, τι καλύτερο μπορούσαν.
Τώρα το ... φυσάνε και δεν κρυώνει.
Δημοσκοπικά το ΠΑΣΟΚ είναι πέμπτο κόμμα, η αριστερά ενισχύεται και άλλακόμματα πιάνουν το πολυπόθητο 3% για να μπουν στη βουλή.
Αλλά ούτε εδώ βρίσκεται το πρόβλημα, το κεντρικό ζήτημα που θα πρέπει να μαςαπασχολήσει είναι ότι δεν υπάρχει φως στο τούνελ.
Όλοι αναγνωρίζουμε πως οι εκλογές είναι μια κάποια λύση, ωστόσο δεν είναικαθόλου σαφές οτι η σύνθεση της νέας βουλής θα είναι σε θέση να βγάλει την χώρααπό την κρίση.
Σίγουρα θα αποτυπώνει την λαϊκή κατακραυγή, τη δυσαρέσκεια, το αίσθημα τηςπροδοσίας που αισθάνεται ο κόσμος από τους πολιτικούς.
Καλό είναι αυτό και πρέπει η κοινωνία να εκφράζεται.
Αλλά πέρα από την οργή, θα αποτυπώνει συγκεκριμένο σχέδιο και προτάσεις γιανα βγάλουμε την χώρα από το χείλος του γκρεμού;
Όμως ούτε η αριστερά έχει ουσιαστική ατζέντα, καθώς τα τρία κόμματα που αυτήτην στιγμή συγκεντρώνουν 30-40% της πρόθεσης ψήφου δεν φαίνονται έτοιμα να τα βρουν.
Τι απομένει λοιπόν οι ίδιοι που κυβερνούν σήμερα, η διαφορά θα είναι αντίΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ.
Ακούγεται λίγο απλοϊκό, μα δυστυχώς αυτό είναι το δίλημμα που έχουμε μααντιμετωπίσουμε.
Όλοι είμαστε οργισμένοι, αγανακτισμένοι με την κατάσταση που βιώνουμε.
Αλλά πρέπει κι εμείς να ξεκαθαρίσουμε τι θέλουμε, θέλουμε να μείνει η Ελλάδαστο ευρώ ή να χρεοκοπήσουμε και γυρίσουμε στην δραχμή με την ελπίδα ότι σε δέκαχρόνια θα είμαστε καλύτερα;
Όσοι είναι εναντίον του μνημονίου και της πολιτικής που ασκείται πρέπει να βρουνμια εναλλακτική , αλλά κυρίως αξιόπιστη πρόταση, γιατί αυτό που ζούμε σήμεραείναι από τη μια πολύ σκληρά αντιλαϊκά μέτρα και από την άλλη μόνο ευχολόγια.¨
Έχουμε φτάσει στο σημείο που ξεφυτρώνουν από παντού "ειδικοί" πουσε μια νύκτα έγιναν οικονομολόγοι και οι οποίοι είναι σε θέση να συγκρίνουνοικονομίες, κοινωνίες κάθε εποχής, ακόμα και λαούς για να μας πουν πως θαβγούμε από τη κρίση.
Μας αναφέρουν το παράδειγμα της Αργεντινής, το τι έγινε το 1953 και όλα αυτάγιατί δεν υπάρχει καμία αξιοπιστία από τους κυβερνόντες.
Δεν έχουν κόκκινες γραμμές ούτε διαπραγματεύθηκαν ποτέ, απλώς πήγαν νατσιμπήσουν τα λεφτά χωρίς να διαβάσουν, όχι μόνο τα ψιλά γράμματα, αλλά τοκείμενο που υπέγραφαν.
Εξευτέλισαν το όνομα της χώρας και του λαού μας στο εξωτερικό και μόνο γιανα μην πειράξουν την εκλογική τους πελατεία.
Κι ακόμη όταν υποχρεώθηκαν να πάρουν κάποια μέτρα πήραν, αρχικά, τα πιοεύκολα.
Φτάσαμε λοιπόν στο τέλμα και είμαστε έτοιμοι να επιλέξουμε από την εκλογικήαναμέτρηση, πιστεύω πολύ σύντομα τους πολιτικούς που θα μας αντιπροσωπεύσουνστην νέα βουλή.
Αν δεν αποφασίσουμε ως πολίτες τι ακριβώς ζητάμε από τους πολιτικούς που θαεκλέξουμε τότε να μη μας φανεί παράξενο να βρεθεί κάποιος από αυτούς και να πει"δεν διάβασα το νομοσχέδιο γιατί έβλεπα Τούρκικα σίριαλ"



     

Εγγραφή σε αυτό το blog μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου :