Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2012

ΛΑΘΟΣ ΕΞ ΑΡΧΗΣ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ

Εντονες επικρίσεις εφόλης της πολιτικής που ακολούθησαν ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους ασκεί ένας από τους 5 σοφούς της γερμανικής οικονομίας και συνεργάτης της Μέρκελ, ο οικονομολόγος Πέτερ Μπόφινγκερ, ο οποίος υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα της τρόικας για την Ελλάδα συγκροτήθηκε με εσφαλμένο τρόπο εξαρχής.
Στην συνέντευξή του στην Frankfurter Rundschau ο κ. Μπόφινγκερ τονίζει ότι η συνέχιση της εξαθλίωσης στην ελληνική οικονομία συνιστά επακόλουθο των όρων λιτότητας που επέβαλε η τρόικα. «Μέσω των μέτρων λιτότητας η οικονομία στραγγαλίστηκε. Αυτό είχε ως συνέπεια να αυξηθούν τα ελλείμματα, με αποτέλεσμα η τρόικα να απαιτήσει περισσότερες περικοπές». Σε αυτό το πλαίσιο το σύστημα κατέρρευσε εκτιμά ο Γερμανός οικονομολόγος, επιρρίπτοντας στην τρόικα ότι «αγνόησε θεμελιώδεις νόμους της οικονομικής βαρύτητας».

Στο μεταξύ, με τίτλο «Παρά τη χορήγηση βοήθειας δισεκατομμυρίων ευρώ, η Ελλάδα παραμένει μια περίπτωση χωρίς ελπίδα», η χθεσινή Handelsblatt δημοσιεύει ρεπορτάζ για την Ελλάδα, το οποίο αναφέρει ότι η οικονομική ανάπτυξη της χώρας έχει αρνητικό πρόσημο και συνεχίζει εδώ και πέντε χρόνια να συρρικνώνεται.

Στον ορίζοντα δεν διακρίνεται μόνιμη ελπίδα ανάκαμψης, αφού η χώρα ζει από τον τουρισμό και εξαγωγές αγροτικών προϊόντων. «Από την περίοδο της ένταξής της στην Ε.Ε. η Ελλάδα δεν κατάφερε να αναπτύξει ανταγωνιστικές δομές απασχόλησης», παρατηρεί το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας που εδρεύει στο Κίελο. Επίσης μετά την ένταξη στην Ευρωζώνη οι Έλληνες ζούσαν πάνω από τις δυνατότητές τους, σημειώνεται στο ρεπορτάζ.

Σχόλιο : Όταν ο εκ των συβούλων της Μέρκελ, παραδέχεται οτι ήταν λάθος να παρθούν τέτοια μέτρα λιτότητας, καθώς η οικονομία της Ελλάδας στραγγαλίστηκε..., τότε τα λόγια είναι περριτά.

Εγγραφή σε αυτό το blog μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου :