Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Κουτσούκος: Ψήφισα με βάση τις προεκλογικές δεσμεύσεις


Θεωρώ υποχρέωσή μου να ενημερώσω τους πολίτες της Ηλείας και ιδιαίτερα τους ψηφοφόρους του ΠΑ.ΣΟ.Κ για την απόφασή μου να μην ψηφίσω τα μέτρα.

Μια δύσκολη απόφαση που πάρθηκε μετά από πολύ περίσκεψη και προβληματισμό για την πορεία της χώρας και του ΠΑ.ΣΟ.Κ.


Όλοι γνωρίζουν ότι έχω υποστηρίξει με πάθος την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, την κυβερνητική σταθερότητα, τις προεκλογικές θέσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ για την εθνική στρατηγική και την έξοδο της χώρας από την κρίση καθώς και την προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων.

Τα κύρια σημεία αυτής της στρατηγικής είναι:

- Η επαναδιαπραγμάτευση σε εθνικό επίπεδο

- Η επιμήκυνση του προγράμματος και η βιωσιμότητα του χρέους

- Ότι τα μέτρα δεν θα είναι οριζόντια και δεν θα επιβαρύνουν τους πλέον αδύναμους

- Η επαναφορά του ευρωπαϊκού κεκτημένου στις εργασιακές σχέσεις

- Η ρευστότητα στην αγορά μετά την ανακεφαλαίωση των τραπεζών

- Ότι θα υπάρξει ταυτόχρονα αναπτυξιακό και κοινωνικό πακέτο

Ο κ. Σαμαράς, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, απέρριψαν την πρόταση του ΠΑ.ΣΟ.Κ για εθνική διαπραγμάτευση.


Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι σέβεται την άποψη του πρωθυπουργού σύμφωνα με την οποία πρώτα έπρεπε να πάρουμε τα μέτρα.


Προσπάθησα, με θεσμικό τρόπο, στις αλλεπάλληλες συνεδριάσεις της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ κατά την διάρκεια της συζήτησης μεταξύ κυβέρνησης και τρόικα για τα μέτρα να συμβάλλω με θέσεις και προτάσεις ώστε να τηρηθούν οι βασικοί άξονες των θέσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ.


Στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑ.ΣΟ.Κ στο ενδιάμεσο των συζητήσεων με την Τρόικα ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε πως αν τα μέτρα δεν διασφαλίζουν τις προϋποθέσεις που έχει θέσει καλύτερα να μην έρθουν στην Βουλή.


Στην κρίσιμη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑ.ΣΟ.Κ στις 30-10-2012 διαπίστωσα, μαζί με πολλούς, αν όχι τους περισσότερους βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ, ότι τα μέτρα δεν έχουν καμία σχέση ούτε με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ, ούτε με την συμφωνία των 3 κομμάτων και πρότεινα στον πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ να μην ταυτιστούμε με τα μέτρα και χωρίς να διαταράξουμε την κυβερνητική σταθερότητα να αναλάβει το κύριο βάρος της ευθύνης ό κ. Σαμαράς, ο οποίος προεκλογικά μίλαγε ότι έχει ισοδύναμα μέτρα 18 δις και υποσχόταν αποκατάσταση των αδικιών.


Με την ομιλία μου στη Βουλή, στην Επιτροπή Οικονομικών και Κοινωνικών υποθέσεων όπου έγινε συζήτηση για τα μέτρα, ανέδειξα τον χαρακτήρα των μέτρων και πάλεψα να γίνουν βελτιώσεις έστω και την τελευταία στιγμή ώστε να μην υπάρξουν ακραίες επιλογές, εξοντωτικές κοινωνικών ομάδων.



Είπα συγκεκριμένα ότι:

- Το συνολικό πακέτο των μέτρων όχι μόνο υπερδιόγκωσε την επιβάρυνση των εισοδημάτων από μισθούς, συντάξεις και λοιπά επιδόματα, από 6,5 σε 9,5 δις αλλά και με τις οριζόντιες περικοπές επιβαρύνει τους πλέον αδύναμους.



- Οι περικοπές των δώρων (13ος και 14ος μισθός) πλήττουν κατά κύριο λόγο χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους με ακραίο παράδειγμα τους συνταξιούχους του ΟΓΑ των 360 ευρώ για τους οποίους υποτίθεται ό,τι έδωσε εντολή ο κ. Σαμαράς να προστατευθούν.





- Η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης από τα 65 έτη στα 67, όχι μόνο δεν είναι μνημονική υποχρέωση αλλά θα αδικήσει και θα εξοντώσει όσους προγραμμάτιζαν να συνταξιοδοτηθούν μετά τη 01-01-2013.


- Οι περικοπές στο εφάπαξ τιμωρούν μια γενιά, ενώ θα μπορούσε να γίνει πιο ομαλή και σταδιακή προσαρμογή.


- Η προσαρμογή των ΔΕΚΟ στο ενιαίο μισθολόγιο με βάση τα τυπικά προσόντα και μόνο, θα έχει δραματικές συνέπειες για χιλιάδες εργαζομένους.


- Η μείωση του κατώτερου μισθού και η κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που μας επιβλήθηκε, είναι αντίθετη με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αντί όμως να την επαναφέρουμε όπως συμφωνήσαμε στη προγραμματική συμφωνία, προχωράμε τώρα στην απαγόρευση της επεκτασιμότητας που σημαίνει ό,τι θα επικρατήσει πλήρης αναρχία στην αγορά, θα διαλυθούν οι εργοδοτικές και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις.



Έθεσα μάλιστα στην κυβέρνηση τα εξής βασικά ερωτήματα:

- Αν θα πάρουμε όλη τη δόση ή θα υποστούμε νέους εκβιασμούς;

- Αν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα ενισχύσει τη ρευστότητα στην αγορά;

- Αν τα μέτρα θα είναι τα τελευταία, όπως λέει ο κ. Σαμαράς, ή θα αποτύχουν λόγω της ύφεσης που δημιουργούν και θα χρειαστούν νέα;

- Πότε θα έρθει και τι αποτελεσματικότητα θα έχει το κοινωνικό και αναπτυξιακό πακέτο;

Μετά απ? αυτά και με βάση την τοποθέτηση μου στην Κ.Ο. του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ότι πρώτα θα δω τα μέτρα και μετά θα αποφασίσω ? όχι το αντίθετο, όπως μας παρότρυναν ορισμένοι ? επέλεξα να ψηφίσω ΠΑΡΩΝ προκειμένου να εκφράσω την διαφωνία μου και να μην ταυτιστώ ούτε με την άνευ όρων παράδοση του ΝΑΙ σε όλα, ούτε με την αδιέξοδη και ανέξοδη τακτική του ΟΧΙ σε όλα.


Η απόφαση του προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να με θέσει εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας με στεναχώρησε βαθιά, για τι όπως δήλωσα αμέσως μετά, έχω υπηρετήσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. από το 1974 έχω βιωματική σχέση με την παράταξη, δεν ήρθα όταν μοίραζε καρέκλες, κανείς δεν μπορεί να διαγράψει αυτή την ιστορία.


Συμπερασματικά:

Υπάρχει θέμα αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος λίγους μήνες μετά τις εκλογές (Μάιος- Ιούνιος 2012) άλλα λέγαμε και άλλα κάναμε.

Τα μέτρα είναι επαχθή και δυσβάσταχτα πολλαπλάσιου βάρους απ? ό,τι τα προηγούμενα για:

  • Αγρότες ( τους οποίους το ΠΑ.ΣΟ.Κ είχε προστατέψει),
  • Μισθωτούς και συνταξιούχους ( οδηγεί σε «ξαφνικό θάνατο» όσους είχαν αποφασίσει να συνταξιοδοτηθούν το 2013)
  • Ελεύθερους επαγγελματίες και ΜΜΕ επιχειρήσεις λόγω της μεγάλης ύφεσης που δημιουργούν
  • Δεν δίνουν διέξοδο, δεν θα είναι τα τελευταία.
  • Οξύνουν τα κοινωνικά προβλήματα (ανεργία 25,4%)
  • Οδηγούν σε ανασφάλεια χιλιάδες εργαζομένους (διαθεσιμότητα) Ψήφισα με συνέπεια στις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που δεσμεύουν όλους τους υποψηφίους.

    • Στηρίζω την κυβερνητική σταθερότητα, δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε εκλογές λίγους μήνες μετά από δύο εκλογικές αναμετρήσεις

    • Το ΠΑ.ΣΟ.Κ πρέπει να επαναπροσδιορίσει την σχέση του με την κυβέρνηση, δεν μπορεί να είναι συνιστώσα του Σαμαρά χωρίς λόγο και ρόλο.

    • Θα αγωνιστώ μαζί με τη βάση του ΠΑ.ΣΟ.Κ για τον επαναπροσδιορισμό της πορείας του, για να ξαναβρούμε την ψυχή μας. Η χώρα χρειάζεται ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της κεντροαριστεράς μέσα από ένα γνήσιο αντιπροσωπευτικό συνέδριο. Είμαι μέλος της τοπικής οργάνωσης Αμαλιάδας απ? όπου και θα συμμετάσχω στο συνέδριο.

    • Θα συνεχίσω να εκπροσωπώ στην Βουλή τους Ηλείους πολίτες, θα αγωνίζομαι καθημερινά για τα μεγάλα και μικρά, καθημερινά τους προβλήματα.

    • Θα ψηφίζω με βάση τις προεκλογικές θέσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ και την προγραμματική συμφωνία των 3 κομμάτων.
Σχόλιο : Το Blog θα κάνει σχόλιο ιδιαίτερα για τον Γιάννη Κουτσούκο και για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Εγγραφή σε αυτό το blog μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου :