Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2011

Ιδιώτες γιατροί στο δημόσιο ΕΣΥ


Φωτιές στο χώρο της υγείας βάζει ο Ανδρέας Λοβέρδος με την απόφασή του, που προωθείται μάλιστα και σε νομοσχέδιο, να έχουν τη δυνατότητα ιδιώτες γιατροί να απασχολούνται σε δημόσια νοσοκομεία.
Ο υπουργός Υγείας δίνει το πράσινο φως σε γιατρούς που θα συνάψουν συμβάσεις με τον νέο φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ΕΟΠΥΥ, να συμμετέχουν στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων. Οι νοσοκομειακοί γιατροί θεωρούν πως η ενέργεια αυτή έρχεται ως αντίδοτο «στις συμβάσεις εξαθλίωσης που προωθεί ο ΕΟΠΥΥ» δεδομένου ότι οι αμοιβές των γιατρών έχουν καθορισθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Την ίδια ώρα σε νομοσχέδιο που βρίσκεται στη βουλή περιλαμβάνεται και η ρύθμιση για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς οι οποίοι αποκτούν και επίσημα πια το δικαίωμα να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο παράλληλα με την απασχόλησή τους στο ΕΣΥ. Μοναδική προϋπόθεση να εργάζονται μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων.
Ωστόσο η απόφαση αυτή ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Άλλωστε οι ιδιώτες γιατροί που θα συμμετέχουν στην ολοήμερη λειτουργία, δηλαδή σε ιατρικές πράξεις και επισκέψεις τα απογεύματα, θα μπορούν εκτός από το να εξετάζουν απλά ασθενείς λαμβάνοντας ένα αντίτιμο, ακόμη και να κάνουν μικρά χειρουργεία για να αντιμετωπίσουν επείγουσες ανάγκες.

Πηγή : http://www.iatropedia.gr/articles/read/215

Εγγραφή σε αυτό το blog μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου :