Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2011

Ο θάνατος του συνταξιούχου αγρότηΟι συμπατριώτες αγρότες, μόχθησαν, ίδρωσαν, μάτωσαν και πόνεσαν, στα χωράφια τους, δίνοντας το δικαίωμα στην χώρα μας, να σταθεί γερά στα πόδια της και να έχει λόγο στα διεθνή φόρα, κρατώντας το κεφάλι της ψηλά, υπερήφανο.
Όλα αυτά, μέχρι που πολιτικές επιλογές της δεκαετίας του ’80, βασισμένες στο δανεικό χρήμα, τους φούσκωσαν τα μυαλά, κάνοντάς τους να πιστέψουν, πως για να γίνουν πολίτες ενός ανεπτυγμένου κράτους, θα πρέπει να αφήσουν το χωράφι τους και να μεταναστεύσουν στην πόλη.
Αλλά και αυτοί που έμειναν στον τόπο τους, κανείς τους δεν παραπονέθηκε για την σύνταξη των 50000 δραχμών, λίγο πριν την έλευση του κοινού νομίσματος. Συμβιβάστηκαν με τα 180 ευρώ, που η κυβέρνηση Σημίτη εξακολουθούσε να θεωρεί αρκετά για να επιβιώσουν τα περήφανα γηρατειά της αγροτιάς.
Το 2004, η σύνταξη του Έλληνα αγρότη, αποτέλεσε μία υπόθεση που η κυβέρνηση Καραμανλή, έδωσε ιδιαίτερη σημασία, αποκαθιστώντας εν μέρει την αδικία, στον βαθμό που τα οικονομικά περιθώρια της χώρας επέτρεπαν. Έτσι, τα 180 ευρώ, σταδιακά, έγιναν 360, το 2009. Το γεγονός αυτό και πάλι όμως, δεν έλυνε τα προβλήματα. Η ακρίβεια σε όλα τα επίπεδα κάλπαζε, με αποτέλεσμα, τα χρήματα αυτά, να μην αρκούν στους συνταξιούχους Έλληνες αγρότες, να καλύψουν, όλες τις βασικές τους ανάγκες.
Το 2009, ήρθε στην εξουσία η κυβένηση του Γ. Παπανδρέου, που μας έλεγε ότι λεφτά υπάρχουν, καθώς επίσης, με βασική προεκλογική δέσμευση, έταξε στον συνταξιούχο αγρότη 450 ευρώ βασική σύνταξη ατομικά και 950 ευρώ, αν στην ζωή, ήταν και τα δύο μέλη ενός αντρόγυνου συνταξιούχων.
Φούμαρα… Ούτε τα λεφτά που υπήρχαν κανείς μας δεν είδε, ούτε η μάνα μου είδε την σύνταξή της να πηγαίνει στα 450 ευρώ… Αντίθετα οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια, τους συνταξιούχους αγρότες, στην εξαθλίωση.
Όπως έγινε γνωστό τις τελευταίες μέρες, στο Μεσοπρόθεσμο προβλέπεται μείωση της δαπάνης για τις κύριες συντάξεις του ΟΓΑ, με προβλεπόμενη εξοικονόμηση από το 2012 κατά 100 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια κατά 50 εκατ. ευρώ το 2013 και κατά 30 εκατ. ευρώ το 2014 και το 2015. Με λίγα λόγια σκοπεύουν να επαναφέρουν τα επίπεδα της αγροτικής σύνταξης, σε μεγέθη, που πολύ λυπάμαι που το λέω, θα οδηγήσουν τους απόμαχους αυτούς της ζωής, μια ώρα πιο γρήγορα στον θάνατο.

Εγγραφή σε αυτό το blog μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου :