Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΕΚΤΙΘΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΣΤΑ ΕΠΩΔΥΝΑ ΜΕΤΡΑ



Η τακτική υποχώρηση του Αντώνη Σαμαρά από τη σκληρή αντιμνημονιακή γραμμή που ακολουθούσε εδώ και δύο χρόνια είχε και κέρδη αλλά και ζημίες. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έπαιξε το χαρτί του υπεύθυνου ηγέτη απαντώντας στις πιέσεις αναζήτησης συναίνεσης. Την ίδια στιγμή, όμως, μπήκε στο κάδρο της συνευθύνης με το ΠΑΣΟΚ, για μια σειρά νέων επώδυνων μέτρων στα οποία θα οδηγήσει το «κούρεμα». Δεν είχε, όμως, και άλλη εναλλακτική. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα ήταν τα πράγματα εδώ που έφτασαν. Αν έλεγε «όχι», η χώρα δεν θα έπαιρνε την 6η δόση, όπως σαφώς διεμήνυσαν οι δανειστές, και θα έπαιζε εκείνος πλέον κορόνα-γράμματα το μέλλον της χώρας.
Το χρονικό των πιέσεων
Ενα πλούσιο παρασκήνιο 36 ωρών οδήγησε τον Αντώνη Σαμαρά σε μια στροφή 180 μοιρών, από την οργισμένη δήλωση για τις «μάσκες που έπεσαν» τα μεσάνυχτα της Παρασκευής μέχρι την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη μία το μεσημέρι της Κυριακής, όταν διεμήνυσε ότι «εφόσον παραιτηθεί ο Παπανδρέου, όλα θα πάρουν το δρόμο τους», στέλνοντας μήνυμα ότι είναι ανοιχτός σε όλα.
Ασφυκτικές ήταν οι πιέσεις που του ασκήθηκαν σε διάφορα επίπεδα.
1 Το κλίμα άλλαξε άρδην για το πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά στην κοινή γνώμη μετά τη διαφαινόμενη πρόθεση του Παπανδρέου να παραιτηθεί από πρωθυπουργός. «Τι άλλο θέλει; Ελεος πια» ήταν η αντίδραση μιας μεγάλης μερίδας πολιτών που έχουν εξωθηθεί στα όριά τους. Ηταν σαν αυτούς που αντέδρασαν και στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου, πέρα από κόμματα και ιδεολογίες.
2 Η επαπειλούμενη «ανταρσία» βουλευτών της Ν.Δ., Διάβασε εδώ. Πριν από την ψήφο εμπιστοσύνης οι βουλευτές Βαγγέλης Αντώναρος, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Κωστής Χατζηδάκης και Αρης Σπηλιωτόπουλος ετοιμάζονταν να συνυπογράψουν με συναδέλφους τους του ΠΑΣΟΚ ανοιχτή επιστολή, ζητώντας κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Επανήλθαν πιο πιεστικοί μετά το «όχι» Σαμαρά. Στη συνέχεια αντέδρασαν και άλλοι.
3 Οι πιέσεις από την Ευρώπη προς τη χώρα κάτω από την απειλή της μη εκταμίευσης της 6ης δόσης και της χρεοκοπίας αν δεν εγκριθεί η δανειακή σύμβαση με ευρεία πλειοψηφία, και από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στη Ν.Δ. και προσωπικά στον πρόεδρο του κόμματος. «Η στάση του Αντώνη Σαμαρά έναντι της χώρας του είναι ανεύθυνη», δήλωσε ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Ελμαρ Μπροκ. «Δεν είναι τώρα η ώρα για κομματικές αντιπαραθέσεις» τόνισε. «Ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να διακηρύξει μέχρι τη Δευτέρα την υποστήριξή του σε μια μεταβατική κυβέρνηση ή σε μια κυβέρνηση τεχνοκρατών. Η Ν.Δ. θα πρέπει να επιδείξει πλήρη υπευθυνότητα».
4 Καθοριστικό ρόλο έπαιξαν οι δύο αντιπρόεδροι της Ν.Δ., ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, που ήταν πάντα στη λογική των συναινέσεων, και ο Σταύρος Δήμας, που υπήρξε επίτροπος της Ε.Ε. Επισημάνθηκε ο κίνδυνος του πολιτικού απομονωτισμού της Ν.Δ. εντός και εκτός συνόρων. Ηταν ομόφωνες οι αποφάσεις, πάντως. Τις στήριξαν και οι Σταμάτης, Λαζαρίδης, Λυκουρέντζος, Τασούλας, Μιχελάκης, Αρβανιτόπουλος, Μπούρας, Μουρούτης.
5 Στον Αντώνη Σαμαρά πέταξαν την μπάλα των ευθυνών και οι ένοικοι της πολυκατοικίας της Κεντροδεξιάς. Ο Καρατζαφέρης και η Ντόρα δήλωσαν ότι δεν έχει νόημα μια κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς τη συμμετοχή της Ν.Δ., οπότε το «ναυάγιο» θα το χρεωνόταν προσωπικά ο Αντώνης Σαμαράς.
Οταν ο πρόεδρος της Ν.Δ. πήγε το μεσημέρι της Κυριακής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ήδη είχε κατεβάσει πολύ τον πήχυ. «Αντιλαμβάνομαι την αγωνία του ελληνικού λαού, ο καθένας μας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, πρέπει να στείλουμε μήνυμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης προς τα έξω, αλλά και ένα μήνυμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης στο εσωτερικό της χώρας» δήλωσε. «Είπατε αυτά που θα έλεγα κι εγώ», του απάντησε ο Κάρολος Παπούλιας. «Θα πρέπει να τελειώσουμε με αυτήν την εκκρεμότητα που βασανίζει την ελληνική κοινωνία. Πού πάμε, τι κάνουμε; Είμαστε υπεύθυνοι να δώσουμε μια λύση».

Εγγραφή σε αυτό το blog μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου :