Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2011

Νέο πολυνομοσχέδιο-σοκ για τα εισοδήματα

Κεραυνός στα κεφάλια των μισθωτών και συνταξιούχων θα πέσει με το νέο πολυνομοσχέδιο ΣΟΚ με πράξη νομοθετικού περιεχομένου που καταθέτει με διαδικασίες εξπρές η κυβέρνηση.


Τις βασικές ρυθμίσεις που θα περιλάβει η νομοθετική διάταξη θα παρουσιάσει σήμερα  ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην κυβερνητική επιτροπή, για να τις εγκρίνει. Στο ίδιο νομοθέτημα θα περιληφθούν όλα τα ανοιχτά θέματα που απαιτείται να έχουν κλείσει έως την 1-1-2012, δηλαδή από την επιβολή έκτακτης εισφοράς σε όλα τα εισοδήματα μέχρι τα λουκέτα και οι καταργήσεις κρατικών φορέων.

Συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται:
-          νομοθέτηση μιας νέας μηνιαίας παρακράτησης στους μισθούς, ως Εισφορά Αλληλεγγύης για το 2012, αρχομένης από 1ης Ιανουαρίου.
-          πλαφόν στις κύριες συντάξεις (και των ήδη συνταξιουχων) του δημοσίου,  μετά τις αλλαγές στο μισθολόγιο-βαθμολόγιο που βάζει τα 2700 ευρώ μικτά, ως ανώτατο όριο αποδοχών των εν ενεργεία υπαλλήλων.
-          αύξηση εισφορών για επικουρική σύνταξη και η περικοπή του ανώτατου ύψους τους.
- μείωση του αριθμού των υφιστάμενων Ταμείων,  εξάλειψη των ανισορροπιών σε Ταμεία με ελλείμματα, θέσπιση ανταποδοτικής σχέσης μεταξύ εισφορών και παροχών.
- μείωση των εφάπαξ όταν ξεπερνούν τις εισφορές που έχουν καταβληθεί
-          νέοι όροι χορήγησης συντάξεων αναπηρίας ώστε ο αριθμός των δικαιούχων να μην ξεπερνά το 10% του συνόλου των συνταξιούχων.
-  κοινό πακέτο παροχών για τα ασφαλιστικά ταμεία με στόχο την πλήρη εξίσωση των παροχών και των εισφορών.

- σταδιακή αύξηση εισφορών ΟΓΑ από τον Ιανουάριο 2012 (και μέχρι τα μέσα του 2015).
- ένταξη της ΗΔΥΚΑ στο  ΙΚΑ.
-  νέα νομοθεσία για την τουριστική κατοικία και τη χρήση γης
- απλοποίηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων
-          επέκταση του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας σε όλη τη γενική κυβέρνηση και επίδοση επιστολών σε εργαζόμενους που πρόκειται να μπουν σε εφεδρεία.
-          λουκέτα και συγχωνεύσεις στις μεγάλες ΔΕΚΟ (ΚΕΔ, ΟΔΔΥ, ΟΣΚ, ΕΡΤ, ΕΟΜΜΕΧ)
-          νέα λίστα φαρμάκων και αλλαγές στο σύστημα Υγείας με στόχο την μείωση κατά 25% της δαπάνης αγοράς ιατρικών ειδών και υπηρεσιών. Νέος μηχανισμός τιμολόγησης με βάση τις τρεις χώρες της ΕΕ με το χαμηλότερο κόστος. Ο κατάλογος θα ενημερώνεται σε τριμηνιαία βάση.
- μόνιμος εσωτερικός οικονομικός έλεγχος σε κάθε υπουργείο με ποινές και κυρώσεις στους ελεγκτές.
- νέο σύστημα δημοσίων συμβάσεων, υποχρεωτική χρήση του συστήματος ηλεκτρονικών προμηθειών για προμήθειες, υπηρεσίες και έργα σε όλο το δημόσιο

- κατάργηση της εισφοράς 0,4% επί των τιμών χονδρικής υπέρ του Πανελληνίου
Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Εγγραφή σε αυτό το blog μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου :