Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Ερώτηση Γιώργου Κοντογιάννη


Ερώτηση Γιώργου Κοντογιάννη προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης σχετικά με το λαθρεμπόριο καυσίμων και την μη ενεργοποίηση του συστήματος ηλεκτρονικής διασύνδεσης της αντλίας των πρατηρίων με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων:

Το σύστημα που προέβλεπε την ηλεκτρονική διασύνδεση της αντλίας των πρατηρίων με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, ώστε να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή το Κράτος πόσο καύσιμο μπαίνει και βγαίνει από κάθε πρατήριο και να φορολογεί ανάλογα, παραμένει ανενεργό, παρότι έχει ψηφιστεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα....


....της ηλεκτρονικής εφημερίδας iefimerida.gr, υπάρχει καταγγελία και μάλιστα από υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών ότι οι μηχανισμοί του εν λόγω Υπουργείου (υπηρεσιακοί, εφοριακοί, τελωνειακοί παράγοντες), αντί να ελέγχουν όπως θα έπρεπε το λαθρεμπόριο καυσίμων, μπλοκάρουν την εγκατάσταση του συστήματος εισροών-εκροών στα βενζινάδικα, με το αζημίωτο.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την καταγγελία, μηχανισμοί του Υπουργείου Οικονομικών έβαζαν συνεχώς εμπόδια στην εγκατάσταση του συστήματος υποστηρίζοντας ότι τα τιμολόγια και τα παραστατικά των βενζινάδικων αρκούν για τον φορολογικό έλεγχο και ότι δεν χρειάζονται περαιτέρω στοιχεία. Αντίθετες δήλωναν και οι εταιρείες εμπορίας υγρών καυσίμων με αποτέλεσμα το σύστημα να βρίσκεται στο αέρα εδώ και χρόνια.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι το λαθρεμπόριο καυσίμων να οργιάζει, την ώρα που η Κυβέρνηση αναζητά τρόπους να αυξήσει τα έσοδά της και μηχανισμούς για να πατάξει την φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Ποιος ο λόγος που δεν λειτούργησε το σύστημα που προέβλεπε την ηλεκτρονική διασύνδεση της αντλίας των πρατηρίων με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων;

2. Ευσταθούν οι καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω του Τύπου;

3. Σκοπεύουν τα αρμόδια Υπουργεία να ενεργοποιήσουν εν τέλει το σύστημα της ηλεκτρονικής διασύνδεση της αντλίας των πρατηρίων με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων κι αν ναι, με ποιο χρονικό ορίζοντα;
Σχεδόν όλα τα κόμματα έχουν δείξει θερμό ενδιαφέρον για την υπόθεση του λαθρεμπορίου καυσίμων.
Το Υπ.Οικονομικών σφυρίζει αδιάφορα...

Εγγραφή σε αυτό το blog μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου :