Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Ηλεία: Εκ νέου σοβαρή επιδείνωση με ισχυρές καταιγίδες από το απόγευμα της Δευτέρας


Ένα πολύ βαθύ βαρομετρικό χαμηλό από την κεντρική Μεσόγειο θα προκαλέσει εκ νέου σοβαρή επιδείνωση από το μεσημέρι της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου με ισχυρές βροχές και
καταιγίδες. Πτώση θερμοκρασίας από την Τρίτη και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Πριν προχωρήσουμε στην αναλυτική πρόγνωση,  να σημειώσουμε πως οι πολίτες και οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί από το μεσημέρι της Δευτέρας 6/2 έως και την Τρίτη 7/2 καθώς η ακραία σε ένταση και διάρκεια καταιγίδα που έπληξε, από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου έως και της 7.00 το πρωί της Κυριακής 5/2, την πόλη του Πύργου δίνοντας 177 χιλιοστά έχει προκαλέσει κορεσμό του εδάφους. Έτσι οι νέες ισχυρές βροχοπτώσεις, στις σύνηθες για την περιοχή ισχυρές εντάσεις, που περιμένουμε, θα απορροφούνται με πολύ αργούς ρυθμούς οπότε και απαιτείτε μεγάλη προσοχή για πιθανή επιδείνωση των ήδη πλημμυρικών επεισοδίων.
Αναλυτικά, την Δευτέρα 6/2 θα ξεκινήσει η ημέρα με αρκετές νεφώσεις και ισχυρούς έως θυελλώδεις νοτιοανατολικούς ανέμους, σταδιακά από το μεσημέρι οι νεφώσεις θα πυκνώσουν και θα αρχίζουν να δίνουν ασθενείς βροχές οι οποίες το απόγευμα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές & καταιγίδες, επαναλαμβάνουμε, φαινόμενα ισχυρά αλλά στις σύνηθες εντάσεις για την περιοχή μας.
Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 16 βαθμούς Κελσίου στα πεδινά και στα ημιορεινά, ορεινά στους 10 με 11 βαθμούς. Οι άνεμοι αρχικά νοτιοανατολικοί πολύ ισχυροί 7 έως θυελλώδεις 8 και τοπικά στο Ιόνιο 9 μποφόρ. Από το μεσημέρι θα στραφούν σε δυτικούς στα 6 μποφόρ και τοπικά στο Ιόνιο 7 μποφόρ.
Την Τρίτη 7/2, θα συνεχιστούν τα φαινόμενα, βροχές και καταιγίδες με σταδιακή εξασθένηση. Χιονοπτώσεις περιμένουμε αρχικά στα πολύ ορεινά πάνω από τα 1.000 μέτρα ενώ σταδιακά θα κατέβουν περίπου στα 800 με 900 μέτρα. Οι άνεμοι δυτικοί - νοτιοδυτικοί αρχικά πολύ ισχυροί 7 με σταδιακή εξασθένηση στα 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε αισθητή πτώση και δεν θα ξεπεράσει τους 11 με 12 βαθμούς στα πεδινά και τους 4 με 5 στα ημιορεινά - ορεινά.
Την Τετάρτη 8/2, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η κακοκαιρία θα παρουσιάσει ύφεση, θα επικρατήσει αρκετό κρύο, τα φαινόμενα θα σταματήσουν, ίσως ασθενείς χιονοπτώσεις να συνεχίσουν να εκδηλώνονται πάνω από τα 750 με 800 μέτρα υψόμετρο.
Η τάση του καιρού για την Πέμπτη 9/2 και την Παρασκευή 10/2, ανήμερα της εορτής του Αγίου Χαραλάμπους, πολιούχου Πύργου, τα προγνωστικά στοιχεία θέλουν χειμωνιάτικο σκηνικό με βροχές και χιόνια στα ορεινά. Εξέλιξη που θα δούμε και σε νεότερα δελτία.
Μεγάλη προσοχή, τονίζουμε για μια ακόμα φορά, από το απόγευμα της Δευτέρας 6/2 έως το βράδυ της Τρίτης 7/2.

Εγγραφή σε αυτό το blog μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου :