Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Αγκάθι η απογραφή στον δρόμο για τις κάλπες

Τριγμούς στην εκλογική διαδικασία έχει προκαλέσει η ολιγωρία της Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) να δημοσιεύσει εγκαίρως τα οριστικά αποτελέσματα της απογραφής, που επηρεάζουν τον αριθμό των εδρών ανά εκλογική περιφέρεια.
Αποτέλεσμα των καθυστερήσεων είναι οι επικείμενες εκλογές να γίνουν - όπως όλα δείχνουν - με τα στοιχεία της απογραφής του 2001, γεγονός που δεν αποκλείεται μετεκλογικά να ανοίξει κύκλο προσφυγών από υποψηφίους.
Ως δικλίδα ασφαλείας έναντι του προβλήματος που δημιουργεί η μη δημοσίευση των στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ φαντάζει πλέον η ακριβής ημερομηνία προκήρυξης των εκλογών και όχι εκείνη της διενέργειάς τους.
Σύμφωνα με τη συνταγματική επιταγή (άρθρο 54), «τα αποτελέσματα της απογραφής θεωρείται ότι έχουν δημοσιευθεί με βάση τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας μετά την πάροδο ενός έτους από την τελευταία ημέρα διεξαγωγής της».
Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν απόψεις νομικών οι οποίες αναφέρουν πως άπαξ και οι εκλογές προκηρυχθούν πριν από τις 24 Μαΐου - οπότε και συμπληρώνεται το ένα έτος από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της απογραφής - μπορεί να εφαρμοστεί η ισχύουσα κατανομή εδρών.
Με δεδομένο δηλαδή πως το προεδρικό διάταγμα προκήρυξης των εκλογών θα εκδοθεί οριακά μεν, αλλά εκτός απροόπτου πριν από την 24η Μαΐου - όπως σημειώνουν και κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών - δίνεται η ερμηνεία ότι δεν απορρέει υποχρέωση να ληφθούν υπόψη τα στοιχεία της απογραφής του 2011.
Σε αυτό συνηγορεί και το γεγονός πως βάσει του διατάγματος για τις εκλογές της 6ης Μαΐου, η νέα Βουλή θα πρέπει να συγκληθεί το αργότερο έως την ερχόμενη Πέμπτη, και άρα (με δεδομένο πως θα διαλυθεί αμέσως), το πιθανότερο είναι η προκήρυξη των νέων εκλογών να γίνει την Παρασκευή 18 Μαΐου.
Ενδεικτικό είναι επίσης πως η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών είχε έρθει σε επαφή ήδη από τον περασμένο Μάρτιο με την ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με τον χρόνο δημοσίευσης των οριστικών αποτελεσμάτων και με δεδομένο πως ήταν ορατό το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.
«Τότε μας είχαν πει ότι θα εξαντλήσουν τα χρονικά περιθώρια που δίνει το Σύνταγμα, αλλά θα είναι έτοιμοι για πιθανές εκλογές τον Μάιο», σημειώνουν στελέχη του υπουργείου, προσθέτοντας όμως πως «τώρα λένε πως δεν προλαβαίνουν». Σύμφωνα εξάλλου με επιστολή που απέστειλε η ΕΛΣΤΑΤ προς τον Πρωθυπουργό, δεν πρόκειται να είναι έτοιμα τα στοιχεία πριν από τα μέσα Ιουλίου.


ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ. Το επιχείρημα της ΕΛΣΤΑΤ είναι πως δεν διαθέτει το απαιτούμενο προσωπικό για την επεξεργασία των στοιχείων της απογραφής. Ωστόσο, στις αρχές Μαρτίου με απόφαση της Αρχής που δημοσιεύθηκε και στη Διαύγεια προχώρησε στην προκήρυξη μειοδοτικού διαγωνισμού προκειμένου να ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία μέρος της επεξεργασίας ερωτηματολογίων, με πρόβλεψη μάλιστα δαπάνης 73.500 ευρώ - τελικώς το έργο κατακυρώθηκε έναντι 47.774 ευρώ στις 15 Μαρτίου 2012.
Στην προκήρυξη του διαγωνισμού αναγνώριζε μάλιστα πως η συνδρομή ιδιωτών είναι απαραίτητη «ώστε να είναι δυνατή η δημοσίευση των αποτελεσμάτων του νόμιμου πληθυσμού των εκλογικών περιφερειών της Χώρας μέχρι 25-5-2012, που αποτελεί την καταληκτική ημερομηνία σύμφωνα με την επιταγή της παρ. 2 του άρθρου 54 του Συντάγματος».
Παράλληλα, και στις 5 Απριλίου 2012 η ΕΛΣΤΑΤ προχώρησε στην έγκριση δαπάνης 52.275 ευρώ για την προμήθεια ηλεκτρονικών και λογισμικών συστημάτων που θα επέτρεπαν «την ενίσχυση της εργασίας του προσωπικού της με την έκτακτη συνδρομή υπαλλήλων από άλλες δημόσιες υπηρεσίες», λόγω - όπως αναφερόταν - «των εξαιρετικών στενών χρονικών ορίων για την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των στοιχείων».
 
Σημειώνετε εδώ ότι αν οι εκλογές γίνουν με την απογραφή του 2001 οι έδρες στο Νομό Ηλείας παραμένουν 6.
Στην περίπτωση που εφαρμοστεί η απογραφή του 2011 μειώνονται οι έδρες κατά 2, δηλαδή ο νομός θα εκπροσωπηθεί με 4 βουλευτές.

Εγγραφή σε αυτό το blog μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου :