Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στο μικροσκόπιο



Μια μέρα μετά τη δημοσιοποίηση των 18 προτάσεων της Νέας Δημοκρατίας και του Αντώνη Σαμαρά για την οικονομία, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε το δικό του πρόγραμμα, που είναι βασισμένο στην καταγγελία του μνημονίου, τις επανακρατικοποιήσεις, την υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων και την άκριτη νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών. Πως ερμηνεύονται τα βασικότερα σημεία των προτάσεων του Αλέξη Τσίπρα για τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία;

"Το μνημόνιο ή το εφαρμόζεις ή το ακυρώνεις. Και η διαφορά μας με το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία είναι ότι αυτή ζητούν την ψήφο του ελληνικού λαού προκειμένου να το εφαρμόσουν, ενώ εμείς τη ζητούμε προκειμένου να το ακυρώσουμε. Αμέσως μετά την ακύρωση του μνημονίου η νέα κυβέρνηση θα καταγγείλει τους επαχθείς όρους και θα ζητήσει την επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης". Κάπως έτσι ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να βάλει τέλος στις αντιφάσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, επιλέγοντας τη σκληρή γραμμή των Λαφαζάνη-Στρατούλη: Τη γραμμή της καταγγελίας.

Είναι προφανώς ανήκουστο πρώτα να καταγγέλεις μια διμερή συμφωνία και εν συνεχεία να περιμένεις η άλλη πλευρά να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους της συμφωνίας, την οποία εσύ ο ίδιος κατήγγειλες. Η καταγγελία των δανειακών συμβάσεων, όπως στο παρελθόν έχει παραδεχτεί και ο ίδιος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης, συνιστά μονομερή πράξη που δεδομένα σηματοδοτεί την έξοδο από την ευρωζώνη και την επιστροφή της χώρας στη δραχμή. Ταυτόχρονα, η παύση χρηματοδότησης από την Ευρώπη, θα σημάνει και την άμεση παύση πληρωμών του δημοσίου (συμπεριλαμβανομένων μισθών και συντάξεων), αφού ως γνωστόν τη δεδομένη στιγμή δεν υπάρχει... σάλιο στα κρατικά ταμεία.

Πέραν της καταγγελίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε χθες επανειλημμένα για αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων. Εξαγγελία που αν εφαρμοστεί θα αποτελέσει ουσιαστικά την ταφόπλακα σε μια οικονομία που βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση και κάθε κίνηση προς τη λάθος κατεύθυνση μπορεί να αποβεί μοιραία. Ο Τσίπρας μιλά για ανάγκη περαιτέρω αύξησης της φορολόγησης των επιχειρήσεων, τη στιγμή που οι φορολογικοί συντελεστές στη χώρα μας βρίσκονται πολύ πάνω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δε χρειάζεται ιδιαίτερη γνώση ή ευφυΐα για να αντιληφθεί κανείς ότι ο Έλληνας επιχειρηματίας θα προτιμήσει να μεταφέρει την έδρα της επιχείρησης του στην Κύπρο ή στη Βουλγαρία του 10%. Και φυσικά, σε μία οικονομία που κατά το κοινώς λεγόμενο έχει "στεγνώσει" από ρευστό, ούτε λόγος για επενδύσεις από το εξωτερικό, όχι μόνο σε περίπτωση αύξησης των συντελεστών, αλλά και σε περίπτωση που μείνει στο σημερινό 24%.

Προκειμένου να λαϊκίσει και να γίνει αρεστός στο ακροατήριο του, ο Τσίπρας ουσιαστικά επιλέγει το -κατά γενική ομολογία- αποτυχημένο μοντέλο του ΔΝΤ, το οποίο γονατίζει μια οικονομία που βρίσκεται σε ύφεση, προτείνοντας δίχως τον παραμικρό ενδοιασμό την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης στις επιχειρήσεις. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως η Ελλάδα γίνεται ένα ακόμη πιο αφιλόξενο κράτος για επενδύσεις. Σημαίνει πως με αυτή την πολιτική οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να βάζουν λουκέτο, αφού θα καθίστανται ασύμφορες για τους ιδιοκτήτες τους. Συνέπεια όλων των παραπάνω, η μείωση των εσόδων του κράτους λόγω των λουκέτων, λιγότερες δυνατότητες για μείωση του δημοσίου χρέους, κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, νοικοκυριά που πεινάνε και βέβαια συνέχιση του φαύλου κύκλου ύφεσης.

Συνολικά, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ του μεγάλου, πολυδάπανου και μη λειτουργικού κράτους, που αποτέλεσε μια από τις βασικότερες αιτίες για να φτάσουμε τελικά στην παρούσα δεινή θέση. Και φυσικά δε γίνεται πουθενά λόγος σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα βρεθούν οι απαιτούμενοι πόροι για τις σοβιετικής λογικής επανακρατικοποιήσεις, αλλά και για την υλοποίηση των υπόλοιπων δεσμεύσεων, όπως η αύξηση των μισθών, των συντάξεων και των επιδομάτων, στα πρότυπα του "Τσοβόλα δώσ'τα όλα".

Κερασάκι στην τούρτα της καταστροφής, "η σταδιακή παραχώρηση ταξιδιωτικών εγγράφων για το μεγάλο όγκο των οικονομικών μεταναστών που επιθυμούν να αποχωρήσουν από το ελληνικό έδαφος". Το μοναδικό ταξιδιωτικό έγγραφο που υφίσταται, είναι το διαβατήριο του Έλληνα πολίτη. Σκοπεύει λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ να νομιμοποιήσει 1,5 εκατομμύριο λαθρομετανάστες, δίνοντας τους ελληνικά διαβατήρια;

Εγγραφή σε αυτό το blog μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου :