Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017

Όταν «ο Αντρέας ζει», ο Αλέξης αφήνει την Ιστορία... στην Ιστορία.

Προσπάθεια παρέμβασης από τον πρωθυπουργό στις εξελίξεις για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς με στόχο τους ψηφοφόρους του μεσαίου χώρου 
Στον πειρασμό της… προσβλητικής ταύτισης υποκύπτει ο Αλέξης Τσίπρας, ωθούμενος περισσότερο από πολιτική σκοπιμότητα και ανάγκη και λιγότερο από όψιμο θαυμασμό, αποθεώνοντας τον… Ανδρέα Παπανδρέου, για τον οποίο γράφει ολόκληρο άρθρο, με την ευκαιρία της επετείου 3ης Σεπτέμβρη!
Δυστυχώς ο κ.Τσίπρας στο άρθρο για τον Ανδρέα δεν εξηγεί τι εννοεί όταν λέει «ψεύτης». Ούτε πόσο «ψεύτης» μπορεί να είναι κάποιος, σύμφωνα με τα δικά του (του κ.Τσίπρα) τα κριτήρια.
Για παράδειγμα: Τόσο ώστε να λέει «σκίζω Μνημόνια την ώρα που ψηφίζει Μνημόνια; Ή τόσο ώστε τα «όχι» να τα κάνει «ναι»; Αυτά δεν τα διευκρινίζει ο πρωθυπουργός.
 Δεν πειράζει, το προσπερνάμε. 
Επιλέγει να αρθρογραφήσει, προσπαθώντας να αποκαταστήσει στα μάτια της αριστεράς τον Ανδρέα ή και να «υιοθετήσει» την πολιτική του κληρονομιά. Δεν είναι η πρώτη φορά, που ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται ή καλλιεργεί έμμεσα ένα μύθο «συνεχιστή» του Ανδρέα Παπανδρέου, καθώς υπήρξαν και στο παρελθόν κάποιες δειλές κινήσεις να εμφανίσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως το νέο ΠΑΣΟΚ της πρώιμης, ριζοσπαστικής περιόδου. Αυτή τη φορά όμως το κάνει με έναν εντελώς απροκάλυπτο τρόπο και σίγουρα απολύτως υποκριτικό: την ίδια ώρα που γράφει περίπου ύμνους για τον Ανδρέα Παπανδρέου, στηρίζει όλο το πολιτικό του αφήγημα στην θεώρηση ότι το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης χρεοκόπησε τη χώρα – περιλαμβάνοντας σε αυτό το σύστημα και το ΠΑΣΟΚ στο σύνολο της διαδρομής του! Ουδέποτε εξαίρεσε ρητά την περίοδο του Ανδρέα Παπανδρέου από αυτή την ανάλυση, όπως έχει προσπαθήσει να κάνει να διαχωρίσει τον Κωνσταντίνο Καραμανλή από τα αμαρτήματα της Δεξιάς! Και επιπλέον κυβερνά με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου, ο οποίος υπήρξε λυσσώδης αντίπαλος του Ανδρέα, τον οποίο μάλιστα έλεγε μία περίοδο μέχρι και… αρχηγό της… 17Ν!!! 
Η αμετροεπής κίνηση του Αλέξη Τσίπρα – μόνο στον τάφο του Ανδρέα με γαρύφαλλα απομένει να πάει πλέον – έρχεται σε μία κρίσιμη καμπή για τις πολιτικές εξελίξεις και τις ισορροπίες στον κεντρώο και κεντροαριστερό χώρο, όπου ο πρωθυπουργός προσπαθεί να ηγεμονεύσει, μετά τη μνημονιακή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ και την προσπάθεια άντλησης ψηφοφόρων από το κέντρο.
«Η χαρισματική προσωπικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου, συμβόλιζε το αίτημα της Αλλαγής και της ρήξης με το τότε κατεστημένο» έγραψε στο άρθρο του ο Αλέξης. Μάλλον η δική του χαρισματική προσωπικότητα δεν συμβολίζει καμμιά ρήξη- με κανένα κατεστημένο. Πώς άλλαξε αυτό το παιδί.
Ένα απλό ερώτημα θα θέσω, για να μη ξεχνιόμαστε...
Αλέξη μου, τώρα που έγινες κι Ανδρεϊκός, και ΠΑΣΟΚ 3ης του Σεπτέμβρη, θα μας πεις ποιο είναι το μικρό κόμμα που παρέπεμψε τον Ανδρέα στο βρώμικο '89;
Από πολλές πλευρές ο Ανδρέας τώρα δικαιώνεται, ζει και μας οδηγεί.

Εγγραφή σε αυτό το blog μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου :