Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

Μπράβο στους Νέους.



Αναδημοσιεύοντας το άρθρο που δημοσιεύτηκε στην "Πατρίς" το Σάββατο 19-08-2017, θα ήθελα να εκφράσω τα συγχαρητήρια στον συντάκτη του τον Πέτρο Κλάδη.
Είναι ένας νέος με σπουδές στις πολιτικές επιστήμες, αλλά το κυριότερο είναι από τους λίγους νέους που ασχολούνται με τα κοινά του Δήμου Πηνειού.
Συμμετέχοντας στα δημοτικά συμβούλια και επιτροπές ως εκλεγμένος Δημοτικός σύμβουλος στις τελευταίες δημοτικές εκλογές (είναι ο μικρότερος σε ηλικία Δημοτικός Σύμβουλος), καθώς και με τις παρεμβάσεις του τόσο στα συμβούλια όσο και με άρθρα του στον ημερήσιο τύπο του Νομού υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι κάτι καινούργιο επιτέλους γεννήθηκε σ΄ αυτό τον Δήμο και όχι μόνο.
Μπράβο στον Πέτρο και ας γίνει παράδειγμα ώστε να ακολουθήσουν τον δρόμο που χάραξε και άλλοι Νεολαίοι.
Εναποθέτοντας τις ελπίδες μας σε τέτοιους Νέους δεν έχουμε να φοβηθούμε για το μέλλον αυτού του ευλογημένου από τον θεό τόπου, είναι καιρός να αναλάβουν τις τύχες τους στα χέρια τους παραμερίζοντας το παλαιό και τετριμμένο, απόδειξη, όπως αναφέρεται στο άρθρο, ή ανικανότητα της δημοτικής αρχής να λύσει το μέγιστο πρόβλημα του βιολογικού καθαρισμού εδώ και 10 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία.
Διαβάστε το άρθρο.


"ΑΣ ΠΑΡΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΑΝΩ ΤΗΣ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ  ΠΗΝΕΙΟΥ ΤΟ ΒΙΟΚΑ ΓΑΣΤΟΥΝΗΣ –ΒΑΡΘΟΛΟΜΙΟΥ , 10 ΧΡΟΝΙΑ  ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΦΟΡΤΙΟ…"
Τελευταία  ξεκίνησε η λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού στο Δήμο Ανδραβίδας –Κυλλήνης , τέθηκε σε λειτουργία το εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων για να πέσουν λύματα των γύρω περιοχών  που έχουν συνδεθεί στο δίκτυο. Το ερώτημα που τίθεται είναι : Σε ποίο στάδιο έφτασε σήμερα  ο γειτονικός Δήμος το ΒΙΟΚΑ και σε ποίο στάδιο βρίσκεται ο δικός  μας Δήμος;;;  Για  ένα έργο που άρχισε πολύ πριν  από το ΒΙΟΚΑ των Λεχαινών . 
Με όλα τα στάδια που πέρασε  ο ΒΙΟΚΑ Γαστούνης –Βαρθολομιού , τις όποιες αλλαγές ανά περιόδους στο τεχνικό πρόγραμμα  ο Βιολογικός ως τότε έργο του Δήμου Βαρθολομιού  ουδέποτε δοκιμάσθηκε , ποτέ δεν παραλήφθηκε , επειδή  δεν υπήρχε δίκτυο για να συντονιστεί ,  να διασφαλιστεί  η λειτουργία  του.  Δεν ελήφθη καμία πρόνοια προστασίας . Η ευθύνη ανήκει στις υπηρεσίες της Περιφέρειας ( οι Δήμοι τότε δεν διέθεταν Τεχνική Υπηρεσία )  και από εκείνο το σημείο σταδιακά ξεκίνα  η αντίστροφή μέτρηση της καταστροφής . Η τελευταία δημοπράτηση έγινε Οκτώβρη του 2006 με 8 ΕΚ ΕΥΡΩ , που τελικά  έδωσε η  Περιφέρεια  , παρότι ένα χρόνο νωρίτερα  δίνεται εντολή να ετοιμαστεί Τεχνικό Δελτίο με 16 ΕΚ .ΕΥΡΩ για την ολοκλήρωση του έργου , το οποίο ανακοινώθηκε τότε στο ΔΣ Γαστούνης. Όμως , με ραδιούργες πολιτικές παρεμβάσεις-πιέσεις  ορισμένων σε κομματικό , κυβερνητικό και αυτοδιοικητικό  επίπεδο , οι οποίοι για προσωπικούς  /ιδιοτελείς μελλοντικούς πολιτικούς  σκοπούς  δεν επιθυμούσαν τότε την ολοκλήρωση του έργου ,
λειτουργώντας παρασκηνιακά σε βάρος των δημοτών . Το συγκεκριμένο ποσό δεν δόθηκε και πήγε σε άλλο Δήμο. Το έργο εκτελέσθηκε αργότερα με 8 ΕΚ .ΕΥΡΩ , αλλά δυστυχώς δεν ολοκληρώθηκε ποτέ…
Επί θητείας  του τωρινού Δήμαρχου ( 2007 έως σήμερα ) όχι μόνο  δεν μπήκε επιπλέον  ούτε ένα μέτρο σωλήνα αποχέτευσης  στο δίκτυο , αλλά το χειρότερο είναι ότι δεν  προστατεύτηκαν ούτε καν οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις. Λεηλατήθηκαν , Κλάπηκαν ,  Διαλύθηκαν τα πάντα σε μηχανολογικό , τεχνικό και ηλεκτρικό εξοπλισμό .Η σημερινή εικόνα του εργοστασίου είναι η απόδειξη της απόλυτης καταστροφής . Μέτα από 10 χρόνια ξαφνικά μάθαμε πέρσι  περί υπογραφής σύμβασης 2 ΕΚ ΕΥΡΩ μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου συντηρώντας Φρούδες Ελπίδες για τη λειτουργία του. Σκοπός  όμως είναι να καλυφθούν λάθη της Περιφέρειας και υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν στο ενδεχόμενο να κοστολογηθούν οι δαπάνες και οι ευθύνες της ζημίας που προκλήθηκε τα προηγούμενα χρόνια από την αδιαφορία και την ανικανότητα της Δημοτικής Αρχής να το προστατεύσει ( μόνο και μόνο για  διασφάλιση ευθυνών και όχι για την ουσιαστική λειτουργία του έργου).  Το πόσο είναι ΄΄αστείο ΄΄ για  ολοκλήρωση - λειτουργία του έργου , για να έχει πραγματικό αποτέλεσμα δηλαδή να συνδεθούν τα σπίτια και να λειτουργήσει ο ΒΙΟΚΑ , χρειάζεται παράλληλα με την ανακατασκευή  του να γίνουν οι συνδέσεις των οικιών  , ώστε να δοκιμασθεί η λειτουργία του (ούτε ένα σπίτι δεν έχει συνδεθεί με το δίκτυο ). Αν περάσει μια διετία τουλάχιστον από την ανακατασκευή του δίχως  να λειτουργήσει θα ξανά διαλυθεί  –λεηλατηθεί  και τα χρήματα πάλι θα πάνε χαμένα. Η σύνδεση των σπιτιών δεν είναι απλή διαδικασία , θα
υποβληθούν σε χρηματικές δαπάνες οι δημότες , αλλά ούτε και για το Δήμο θα είναι εύκολο , επειδή πρέπει να συσταθεί   ανεξάρτητος φορέας –υπηρεσία αποχέτευσης και το κυριότερο να Διαλυθούν  , να Γκρεμιστούν , να Ξανασπάσουν τα πεζοδρόμια βιτρίνας με τους ακριβοπληρωμένους κυβόλιθους για να συνδεθούν τα σπίτια . Ας αναλογιστεί κάθε συνδημότης τι δαπάνη χρειάζεται ειδικά  σε κεντρικά σημεία (αγορά)  για να συνδεθούν οι βόθροι με το δίκτυο , σε ορισμένα σημεία πρέπει εκτός των άλλων να σπάσουν και δάπεδα οικιών  για τους αγωγούς . 
Το 2006 τα 8 ΕΚ. για  ολοκλήρωση –λειτουργία του έργου δεν έφτασαν… Σήμερα με διαλυμένη την υποδομή παραμυθιάζουν τον κόσμο ότι θα γίνει με 2 ΕΚ. Ακόμα  όμως και εάν αποκατασταθεί το εργοστάσιο είναι αβέβαιο εάν  θα φτάσουν πότε λύματα εκεί με τη καταστροφή  που έχει το  δίκτυο.  Εύχομαι για το κάλο όλων μας , να το πάρει πάνω της η Δημοτική Αρχή Πηνειού και το ΒΙΚΟ Γαστούνης –Βαρθολομιού ( όπως λέει  ότι  έκανε στον άλλο Δήμο για το Τραγανό ) για να σταματήσει επιτέλους να  μας  ΄΄ τρώει  η βρώμα – μπόχα’’  από την μυρωδιά των βόθρων με  τις παράνομες συνδέσεις στο δίκτυο των όμβριων υδάτων.  Αποδεδειγμένα όμως 10 χρόνια τώρα δεν μπορεί το φορτίο ,  δίνοντας το στη Περιφέρεια ,  παρακαλώντας την να το υλοποιήσει  ώστε  να αποφύγει τις τεράστιες  ευθύνες που έχει για τη καταστροφή  των  προηγούμενων χρόνων . 
Πρόοδο όμως για την ώρα δεν υπάρχει , πρόοδος δεν είναι να κερδίζεις  εκλογικά μόνο με κάθε κόστος : είναι να λύνεις τα προβλήματα,  να κάνεις το Δήμο καλύτερο όχι ζώντας σε ένα μικρόκοσμο έμμισθων συνεργατών για να σου λένε ότι τα ξέρεις όλα…


ΚΛΑΔΗΣ ΚΩΝ. ΠΕΤΡΟΣ 
 Δημοτικός Σύμβουλος Αντιπολίτευσης Δ.Πηνειού –Πολιτικός Επιστήμονας /Ιστορικός . 
   

Εγγραφή σε αυτό το blog μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου :